Friday, January 30, 2015

From my kitchen; gulai udang buh kacang panjang

Yeay esok cuti. Sabtu memang dinanti-nanti. Biasalah kan, dari Isnin hingga Jumaat bertungkus-lumus seharian. Keluar dari rumah seawal 7 pagi, sampai rumah semula dalam pukul 7.30 malam. Matahari pun tak nampak sinarnya chewaahhh hehe :)

Esok hari berehat. Sambil mencuci kain baju dan melipat timbunan kain baju sebakul. Lepas tu nak mengemop lantai. Ehh kata nak rehat dah pulak buat keje jugak ehh?? abih sape nak buat kalo bukan I? bukan ada bibik 8 orang pun kat rumah tu hehe :)

Takpe, takat cuci lipat kain baju tu apadehal kan. Sambil-sambil masak simple-simple bagi Alya, Aryan makan. 

Ni tengah mikir nak pegi Mydin Bukit Jelutong nak stock up makanan. Suka ke sana sebab ayam-ikan-udang segar dan harga agak murah dari Giant. Pastu suka lagi sebab ayam boleh pilih nak bahagian mana. I suka beli bahagian dada, kepak dan paha size kecil. So tak membazir la sebab semua yang I pilih ni disukai ramai hehe. kalo tak kang, takde sapa nak makan bahagian yang banyak daging. semua berebut nak kepak nyampahss :))

Ni gulai udang campur kacang panjang. Pernah try tak? Ni masakan kampung tapi cubalah, nyum nyummm :)

Nak masak gulai ni sangat mudah. Santan, cili api, kunyit hidup tumbuk sekali. Masukkan santan dalam periuk biar dia masak sampai mengelegak kuah sekali masukkan kacang. Dah agak-agak empuk baru masukkan udang. Perasakan garamnya. Pastu campak asam keping. Pastu lari setempat 200 kali siap masak hehe :) senang kan? Tutup mata pun boleh masak ni. 






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...