Friday, December 8, 2017

Home sweet home; wallpaper at dining area :)

Assalamualaikum semua :)

Lama tak kongsi cerita "home sweet home" kan?
Ada juga buat beberapa changes, small renovations dan tambahan sikit kat bahagian rumah. Huishh barang serba-serbi mahal sekarang. Nak reno dapur tapi bila buat survey 2-3 tukang semua above 40k adoiii seram pulak :)

Pastu plan nak tukar cat untuk ruang makan dan ruang tamu. Dah 5 tahun kami mendiami rumah ni, Alhamdulillah syukur sangat berpeluang memiliki landed. Dalam ekonomi yang agak merudum ni, sana-sini cakap harga rumah terlampau mahal. Kami beli tak silap hujung tahun  2011, masa tu tak sampai 400k lagi tapi sekarang jiran belakang rumah jual dah 600k perghhhh *lap peluh* eh jap nak cerita pasal cat kan tadi? Heheheh okay survey harga cat dan tukang cat. Bukan apa, pak encik I ni memang takkan buat kerja-kerja camni kecuali letak pisau kat leher or pistol kat kepala :)

Tukang cat pun kemain mahal skang. Indon yang biasa buat kerja kat rumah ni pulak tengah sibuk buat rumah so kenalah tunggu kalau nak minta dia buat. Last-last sebab akak tak sabar dah dik, akak beli wallpaper. Tu pun dalam sebulan juga wallpaper duduk dendiam kat tepi tangga. Hehehee biasalah dapat laki kerja engineer kau ingat dia nak melayan kerja-kerja camni? Busy satu hal, malas nak layan satu hal. Hari cuti ada je halnya tapi 2 minggu lepas memang dah tackle hubby, pujuk-pujuk dia tolong install wallpaper. I masak nasi lemak sedap-sedap heheh :)
Okay jom tengok apa perubahan di ruang makan kami.

Ini sebelum. Cat warna coklat gelap. Cat Dulux tak silap I, memang warna kegemaran I. Sangat cosy!



Taraaaa ..
Guna wallpaper Kaison aje. Kali ni cari corak tiles yang cerah. Ada nampak perubahan tak? Nampak berbeza tak?
Kami start pasang dari pukul 12.30 tengahari sehinggalah 5 petang. Pergh sakit pinggang jugak walau dinding lurus aje. Guna 2 rolls x 10 meter x RM29.90. Masih murah jika dibandingkan dengan cat. Tu tak kira upah lagi tu. Yang ni upah makan nasi lemak aje hehe :)


Well, rasa lapang dan cerah aje corak nih sebab pemilihan warna. Lega sebab hubby pun cakap okay, cantik dan tak serabut. Even ramai yang pasang corak ni kat bahagian dapur atau toilet, ada I kisah? hahaha janji lawa, pastu bila tengok macam sesuai je pun kan :)


Next? Nak makeover tangga pulak. Nak tukar wallpaper juga. Tunggu ehh :)

Monday, December 4, 2017

Outing; Star Avenue, weddings

Assalamualaikum ..
Cuti 3 hari dari Jumaat lepas. Ramai yang sambung bercuti panjang sempena cuti sekolah kan? You all semua ke mana? 
Jumaat lepas husband kena turun site so takde plan nak ke mana-mana, Sabtu ada 2 kenduri kawen yang dah lama masuk kalendar, wajib pergi.
So petang Jumaat memandangkan ada barang dapur yang hendak dibeli, maklumlah budak berdua ni sekarang asik berulang-alik ke dapur aje so fridge kenalah penuh dengan makanan :)

Fikir punya fikir marilah ke Star Avenue Subang Bestari, tak jauh pun dari rumah. Memang malas nak tempuh jem, tau sangat time cuti camni semua nak keluar rumah. I bukannya rajin sangat nak drive sampai ke KL setakat nak beli barang dapur pastu konon nak cari baju. Tengok, tadi niat asal barang dapur pastu bila dah bersiap mula terfikir baju pulak :)

Dari rumah ke Star Avenue dalam 15 minit je pun tapi I suka ke sini sebab tak sesak. Walaupun baru dibuka dan hanya ada Giant sebagai anchor mall, I am okay :). Ada Sushi King, Subway, Secret Recipe, Aeon Wellness, Guardian, Paddini (Brands Outlet) dan beberapa kedai buku, pakaian serta indoor playground The Farm yang baru dibuka. I memang suka tempat camni, takdelah banyak pilihan yang boleh buat rambang mata dan rabak poket hihihi :)

Kebetulan my bff Wan pun nak balik KL and nak singgah beli barang before balik so lets meet up dear :) lama tak jumpa since masing-masing busy giler lately maklum end year banyak kerja, banyak closing katanya :) Alya dan Aryan happy sebab The Farm dah buka so dorang boleh main dalam tu and I bolehlah shopping dengan senang hati. Tak silap bayaran RM10-15 /jam. 

Terus ke Brands Outlet, belek baju mana yang diangkut balik termasuk nak belikan baju baru untuk husband. Eh lama giler kot tak shopping untuk dia hehehe yelah dulu rajinlah kejar warehouse sale kan :) jumpa yang berkenan di hati terus sambar. And sempatlah posing kat sini maklumlah tak ramai sangat orang masa ni. Kalau ramai memang taklah nak snap hehehhee :) 


Wan, my dearest bff. Kawan yang lemah-lembut, baik hati dan penyayang. Kawan yang sentiasa ada ketika I kesedihan dan sentiasa sudi jadi pendengar setia bila I bercerita. Semoga Wan cepat bertemu jodoh yang baik-baik aamin :)


Since tak lama lagi Krismas, dah banyak decoration dorang buat kat lobi. Nampak lebih berseri dan meriah kat lobi ni jika dibandingkan dengan hari biasa. Alya, Aryan suka la berlari sebab lobi cukup luas, orang tak ramai.


Sabtu. Ke wedding anak ex manager Sime Darby, Haji Esa di Bukit Jelutong. Alamak gambar lupa nak transfer. Nanti edit semula hehehe :) pergi dalam pukul 1.30 lepas zuhur. Dah siap makan and jumpa kawan-kawan lama terus bergerak ke Selayang pula, wedding kawan husband masa belajar dulu. Masa sampai ni dah pukul 3.30 kot orang pun dah tak ramai. Tapi ada lagi kawan-kawan husband yang turut sampai sama dengan kami. Nasib baik juga kenal dengan wife kawan husband, menyembang sakan la maklum lama tak jumpa.


Dengan Anizz, wife kawan husband. Branch Manager Bank Islam Port Dickson, cantik sangat dia ni, kecil molek even anak dah 4 orang. Tak silap kenal since 2009, pastu friends kat FB then jumpa bila ada wedding or besday party. 


Hari ni I pakai dress dari POPLOOK, beli dari bulan 9 tak silap masa sales. Biasalah orang tamak haloba, beli pastu peram tatau nak pakai masa bila. Tapi time camni barulah berpeluang pakai then flip shawl bila tengok laki kalut cari baju yang sesuai hahhaa :)


Alya dan Aryan. Seronoklah dorang sebab balik dari kenduri decided nak ke Star Avenue semula sebab nak tukar saiz baju yang beli semalamnya. Seronok sebab dorang nak main dalam The Farm again!


I cepat-cepat ke Brands Outlet untuk tukar saiz baju. Then sempatlah tambah selai dua lagi adoi perangai sape la nihh :)

By the way, I so in love with this dress. Selesa dan terus rasa diri di awangan hihihi :) harga pun reasonable. Boleh check di @POPLOOK ya.
 

Friday, November 24, 2017

Helloooooo uolsss .. setelah sekian lama :)

Assalamualaikum.

Ya, punyalah lama tak muncul sampai password pun tak ingat hehe ngelabah mencari mana la password, email pun lupa guna yang mana satu hehe :)

Hurm ada lagi ke yang singgah ke blog ni? Dah la blog sendu, takde apa yang menarik pun tapi tak kiralah nak juga update sebab rindu nak blogwalking. 
Haaa kali ni i ada banyak benda nak share tapi paling penting pasal loosing weight. Dari 1hb Ogos 2016 sehinggalah sekarang dah nak masuk Disember 2017 kan :) Lebih dari setahun rupanya. Alhamdulillah I berjaya menurunkan berat badan sehingga 41kg sekarang dan masih mencuba untuk mendapatkan berat idaman 65kg. Sikit je lagi hehe tapi liat pulak sekarang. Orang panggil plateau kot so kena tukar menu diet la nih.

Tahun lepas bermula dengan 114kg lepas tu ada kejadian jatuh di ofis sampai urat kaki putus kikikkihh .. itulah hikmahnya disebalik kejadian tu kot :)

Nih masa majlis hari raya di SDCC pada Julai 2016. Bersama Tushna, my officemate. Ya ampun tengoklah lenganku dah sama macam lengan Malek Noor kan :( dan yang sebelahnya gambar pada majlis hari raya pada tahun ini 2017 :) yeayyy ada perubahan kan kan kan :) sorrylah Tushna I mempergunakan you sebagai benchmark my loosing weight nih hehee :)


Bila rajin I buat juga collage perbezaan berat badan sebelum dan selepas. Alhamdulillah kaki pun semakin pulih dan rasa lebih sihat sekarang cuma still belum boleh travel tarik troli beg dan lari kat airport wakakaaakaka :)


Sebab I memang share kat FB dan IG apa yang I buat untuk turunkan berat badan then selfie hari-hari sampai ada yang muntah hijau kot ahahhaa :) salah satunya ialah exercise dengan basikal senaman. 1jam sehari selama 3-4 kali seminggu. So far I memang konsisten dengan senaman ini sebab ini je yang mampu I buat. Ikutkan doktor Anuar, dia suggest berenang. Mana pulak nak cari swimming pool kalo nak berenang dengan kerap kan? Memang ada kelab renang kat area rumah ni tapi tak larat la pulak kalau nak pegi hari-hari. So, basikal senaman statik memang satu pilihan yang sesuai dan I suka je kayuh 1 jam. Bila dah biasa takdelah rasa boring sambil layan whatsapp, IG dan FB.


Selain dari senaman, I juga ada mengamalkan pemakaian korset. Sangat selesa, mudah dipakai dan hasil yang menyakinkan. I start pakai selepas 2 minggu memulakan diet. Harga? Sangat berbaloi dan MURAH. Mampu milik takdelah sampai 500 ringgit serius ni. Kualiti? Yes, sangat berkualiti dan pasti anda tidak menyesal sebab tengoklah hasilnya. I dari 114kg hinggalah sekarang dibawah 70kg disamping diet dan senaman. Percayalah, jika I boleh buat tentu uols yang ada masalah berat badan berlebihan macam I dulu pun boleh. Jomm kita mulakan hidup lebih sihat.
Boleh whatsapp 012 228 1418 jika nak tahu tentang korset nih. Harga MURAH!


Nah, silalah scroll laju-laju kalau takmo tengok hehehe :) tapi I rasa lebih yakin, sihat dan bersyukur dengan peluang kedua ini :)


 


Orait, cukuplah kot buat kali ini. Nanti I share lagi cara pemakanan or menu I. Ada ke yang nak tahu? Boleh je follow FB @nhhanim atau IG nhhanim :)

Jumpa lagi, Insyallah :)

Wednesday, May 31, 2017

Hai semua :)

Assalamualaikum.
Salam Ramadhan semua. Eh ada lagi ke yang singgah sini? Dah jadi belukar semak-samun semua dah, lama betul tak update kan?

Korang apa khabar? Semoga semua sihat dan baik-baik aje.

Nah tengoklah gambar barang sekeping dua. Kot ada yang rindu ngeeeeeee ..


Last month abangchik kawen. Abang yang dah lama membujang akhirnya bertemu jodoh. Bertemu jodoh dengan kak ipar berasal dari Kota Bharu, Kelantan. Yeayy ada gang balik pantai timur hehe :)







Cakkkk .. I masih struggle to loose weight. To be exact, dah loose 34kg since August last year :)


Nanti update lagi menu Ramadhan pula.

Sunday, January 1, 2017

Happy New Year 2017 :)

Assalamualaikum ..

Ya ampun lamanya tak update blog. Nak kata sibuk, memanglah sibuk sebab hujung tahun macam-macam program pastu kenduri sana sini, balik kampung then gi jalan-jalan.

Okay, nanti kita share apa yang boleh. Banyak cerita nak tulis tapi sebab dah lama sangat terus takde idea nak start tang mana hehe :)

Nah, sementara tu belanja sekeping gambar my family and I masa ke Melaka last Dec.


Happy New Year!

Wednesday, December 14, 2016

My journey to loose weight :)

Assalam ..

Herm bila tengok gambar ni macam tak percaya pulak bila I sarung skirt size L. Memang tak percaya hehe :) tapi rasa happy sangat sebab nampak hasil bersenam - kayuh basikal, jaga pemakanan serta ikut tips dari coach (Kevin Zahri).

Alhamdulillah, I nak kesihatan yang baik, kaki cepat sembuh. Yang paling penting keep fit!
More way to go but I'm very sure even slowly :)

Moga I terus istiqomah!



Saturday, December 10, 2016

Happy long weekend!

Assalam

Wah sekarang tengah hot satin pucci bawal. Mula-mula I malas juga nak try sebab takut terjebak. Tapi hari tu bila carik balik tudung satin yang hubby beli masa dia travel Turki last year, I try pakai. Dulu masa dia beli I rasa macam erkkk macam alas meja ajer hihihi :)
Nasib baik korek balik jumpa kalau tidak putih mata ahkakk .. nih satin bawal Turki. Cantik juga rupanya hahahaha okay marilah kita pakai. Hubby ada tanya, "rasa-rasa dia ada beli 3-4 helai mana you simpan?" I diam aje, gila nak cakap I sorok dalam stor sebab ingatkan macam alas meja :)))


Then yang ni beli kat ofismate RM17 aje. Bolehlah, senang nak pakai dan adjust ikut selesa kita bila pakai. Nak buat gaya shawl pun boleh :)


Well, skang tengah hot cerita Isteri Tuan Ihsan kan? Kat 104. I baru follow, tu pun sebab tertengok gazette masa Alya dok tekan-tekan channel. Koser nak bergaduh dengan anak so maknya orderlah novel terus. Puas hati baca novel terus hehe :)
Kebetulan Lovenovel ni kepunyaan salah seorang kawan, baru teringat kat dia. Apalagi order direct kat owner lagi senang hehe :)


Okay, sebut pasal masak-masak ni buntu juga kekadang tu tapi still kena masak. Budak berdua tu tengah semangat makan. Meja makan kena sentiasa ada makanan kalau tidak macam burung berkicau ajer haha :)


Sempat juga masak gulai ayam cili padi. Sesekali belanja la dorang gulai berkuah pulak. Even I tak makan but setakat ratah-ratah tu boleh ajer. Memang licin gulai ni, dorang pun dah lama tak makan gulai ayam. Normally memang masak sup, rebus-rebus aje la kan. Nowadays memang kena lebihkan healthy food tapi sesekali makan macam ni tak salah rasanya.


I try masak ikan dory, tu pon masak simple aje. Goreng dengan telur, pastu tumiskan halia dan bawang serta sos ikan. Semerbak ruang dapur I dengan ikan dori malam tu. Pastu celurlah kentang dan kobis bunga untuk makan dory fry dried pulak. Sedap jugak!



Sabtu. Macam biasa memang prepare breakfast. Mee goreng dan salad.
Alya dah cuti dari tuisyen so dia bolehlah breakfast kat rumah and kebetulan Julia, my bff datang melepak ke rumah. Hubby kerja macam biasa. Esok Ahad kami nak travel somewhere :)


Happy long weekend uols!

Monday, November 28, 2016

Myself; my journey to loose weight :)

Assalam.
Kembali update my journey to loose weight.
I tak bersedia lagi nak share my current weight tapi yang boleh I katakan berat I pada April 2016 ialah 1++ omgg over 100 kilo. Tu nasib baik tak 1 tan. Mau kena angkat guna treler :(

Okay nih gambar masa berat 100kg over .. maaflah ni ajer gambar yang clear sebab selalunya amik selfie, mana nampak tubuh badan yang gebu ni kan hemm :). Hemm lengan sado tu memang kena kental la nak kecikkan.



Bulan Jan, kaki injured sebab I jatuh kat office, memang tak sangka seteruk itu. Retak, urat putus serta tendon tercabut - ni bahasa mudah yang boleh I terangkan sebab kalau ikut terms yang dalam medical report I pun kurang faham hehe :). So doktor mula-mula cakap amik masa 3 bulan untuk pulih. Okay, sila buat fisio 6 kali. Pastu bila dah habis 1 round fisio doktor cakap kena tunggu 6 bulan baru pulih sepenuhnya. Then sambung lagi 2 round fisio, 6 kali jugak. Pastu jumpa doktor lagi, dia cakap "okay, kaki you belum pulih, amik masa setahun ni" OMGGGG patutlah still sakit. Masa tu dah bulan April. Then buat MRI, check up semualah termasuklah amik berat badan. Doktor memang berkali-kali nasihatkan supaya I kurangkan berat badan untuk cepat pulih sebab kaki kan menampung tubuh badan kita. Memang sejak sakit I kurangkan makan manis-manis, garam dan nasi tapi taklah diet yang serius. Then bila puasa, I cuba kurangkan lagi kuantiti makanan tapi bila timbang loose 4kg sahaja. 

Bulan 8 kemuncaknya sebab I teringat nak jumpa doktor September nanti so kalau tiada perubahan memang kena bambu jawabnya so I nekad 1hb Ogos tu I start lupakan nasi. I try balance dengan roti, susu dan buah serta minum air kosong 3 botol (3 litre) dan kayuh basikal 1 jam setiap malam. Minggu pertama - I nak pitam kot. Masa solat macam terhuyung-hayang, pergi klinik rupanya I gastrik. So kena betulkan balik cara pemakanan. Alhamdulillah gastrik hilang. I cari info dan tips pemakanan yang betul. Kevin Zahri antara coach yang I ikut dan tips amat bagus :)

Sekarang berat I? I cuma boleh cakap, I lost almost 20kg++ now since 01.08.2016. Alhamdulillah. Cuma tu la part lengan still sado adoi :) skang dok survey nak beli dumbell.

Ni picture Jumaat lepas. Biasalah orang kemaruk bergambar, asal ada gang mintak tolong snap gambo. Diorang kat office ni dah lali dah ngan kakton hehe :)


Pastu paling latest semalam. Masa ke 1 Utama. Asal masuk fitting room memang amik gambar dulu pastu baru sibuk try baju nak beli hehe :) Skang dah boleh muat EUR14 dulu 22. Alhamdulillah moga I terus istiqomah dalam usaha menurunkan berat badan. I cuma mahu hidup sihat, kaki kembali pulih, InsyaAllah :).


Jom share fitness life korang. Sebab I suka baca pengalaman, idea dan juga cara yang diguna pakai dalam usaha untuk menurunkan berat badan dan gaya hidup sihat. Jangan segan-segan tinggalkan link nanti I baca ye :)


Thank you :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...