Wednesday, January 14, 2015

Alya; first day at school :)


Hari persekolahan bermula. Seawal pagi 7.30 dah sampai ke sekolah agama Islam Integrasi Iqra, Denai Alam. First day, macam biasa sesi pendaftaran, suaikenal, exam untuk kelayakan kelas. Sesi sekolah agama setiap hari 8 pagi hingga 11.30 pagi. Alya nampak okay, boleh handle diri sendiri. I pun sebak tengok dia jenis yang tak takut or panik. muka selamba jer bila disuruh masuk kelas. takdelah nak tolak-tolak mama ke penakut ke malu ke Alhamdulillah. Elok jer dia masuk and duduk. Okay thats good mama tak perlu risau. Hari pertama Alhamdulillah. Lega mama dan papa. Kali ni papa pun cuti sebab nak hantar princessnya ke sekolah, yelah kenalah tahu anak bersekolah kat mana. Sebab mama yang akan uruskan Alya so let say mama sakit ke emergency ke papa dah tahu kat mana sekolah anaknya. Maklumlah papa kerja di Sungai Besi nunnnn jauhh.

Then sesi sekolah kebangsaan di sebelah tengahari pulak. Alya ada kawan yang dah kenal lama, Alisha. So takde la mama risau dia sorang-sorang jer nanti. mama ni terlebih risau padahal Alya relaks ajer. Dia elok je bawak diri takde nak nangis-nangis ke haper mama ni jer hoverrrrr :)

Mama tunggu sampai Alya masuk kelas. then tunggu sehingga waktu rehat sebab nak tengok macam mana dia berbelanja. Okay, bagi dia RM3.00 jer. dia beli air kotak RM1.20 dan nasi goreng RM1.00. kesiannya tengok budak-budak kecik ni berhimpit-himpit beli makanan. ada juga tak dapat makanan sebab tak cukup. Allahuakbar macam mana ni??? nak buat bekal macam tak boleh jer sebab sesi sekolah petang. pagi boleh la kot nak buat breakfast. tapi takpe mama make sure Alya makan tengahari before ke sekolah nanti.

So far nampak Alya okay ajer. waktu balik amik dia, kesian tengok muka letih jer. dia elok je tunggu mama. mama hiba tengok dia. biasalah mak ni kan hati kaca. semalam hari kedua pun sama. Hiba hati mama bila tengok Alya berdiri diam-diam tunggu mama. Allahuakbar mama sangat hati kaca!!! cuba bayangkan kalo mama lambat datang atau tak datang?? adoi sangat sesak perasaan mama.

harap semuanya berjalan dengan lancar. baik-baik sahaja. Insyallah.

Mama loves you Alya!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...