Monday, January 26, 2015

Home sweet home; makeover ruang tangga dan stor bawah tangga

Okay, mari kita sembang-sembang pasal makeover wallpaper. Dah lama plan nak buat tapi biasalah janji Melayu. Berangan tu wajib tapi nak merealisasikannya macam amik masa. Berangan hari ni, tahun depan belum tentu dapat hehe :). So berangan ajer la sambil telan ailio tengok rumah orang lain kemain lawa hehe :).

Ni kebetulan Sabtu lepas nak mencari khemah niaga untuk booth. Cuaca panas berdenting skang hitam legam kulit I yang putih gebu macam kapas nih kihkih so plan nak carik khemah. Pergi ke kedai serbaneka yang jual segala-gala barang-barang rumah. Semua ada. Khemah pulak takde, habis stock. Yang ada besar tak muat masuk kete. So alang-alang dah sampai marilah tengok dalam kedai apa yang ada. Tu terpandang wallpaper dalam kotak baru sampai. Nampak harga RM29.90. Eh murah nih. Pastu belek-belek nampak cantik pulak. Then design yang dah lama terbayang dalam kepala kebetulan ada pulak. Stock pun banyak. Selalu tu corak brick ni manjang je habis kalo gi KAISON or DIY. 

Okay, mari kita rembatttt!

Hubby kata amiklah dah alang-alang ada tu kan. So beli 1 roll dulu. Konon cukup kot 10 meter. 1 roll 10 meter x lebar 45 inci RM29.90.

Esoknya Ahad lepas breakfast hubby try pasang. Ukur, potong, tampal, bukak, tampal, bukak tampal tampal bukak tampal ntah bape ratus kali hahahahhaa lastly dia panggil sorang kawan yang dah biasa pasang wallpaper suh datang pasang hahahhahaha :) haa tu la lain kali jangan cakap besar kata senang je pasang tutup mata pun boleh pasang. Kawan tu datang dalam pukul 3 petang. Sampai pukul 10 malam dok pasang. Yang sukarnya kat bahagian tepi tangga yang berbentuk Z tu kot. Hubby tukang pergi beli bila habis. Yang dia pun satu, beli 1 roll pastu habis gi beli lagi 1 roll hahahaa :)

So untuk bahagian tangga dan stor bawah tangga tutup semua, I guna 3 rolls x 10 meter x 45 inci. RM29.90 x 3 rolls. Murah tak? Pastu bagi kawan tu duit upah dia takmo tapi bagi jugakkk sebab susah nak pasang pastu lama jugak nak siap. Mesti dia menyesal datang kihkihkih sampai ke malam ko banggg :)

Kualiti = tak berani nak cakap buat masa sekarang. Kena tengok beberapa bulan ni dulu. Kalo okay masih lekat masih cantik masih kemas I akan rekemen la. Tapi takat bawah 100 tu takde hal la cabut je la kalo rosak kan haha lainlah kalo satu roll 350 mau pitam :)

Kat bawah ni antara step-step pemasangan. Before and after giteww :)




Taraaaaa ..

cun takkk?? :) haha sampai terteleng-teleng kepala kepala hubby dan kawannya nak menampal bawah tangga yang agak curam tu hahaha :) kalo I confirmlah sakit pinggang sakit tengkuk sakit belakang semualah sakit hiiiiiiii tak koserrr serius I takde kesabaran hahaha :)


3 comments:

Suzanna Yasin said...

wa..cantiknye. sis beli kt mana wp tu + stor bawah tangga tu mmng ada atau sis tambah

Suzanna Yasin said...

wa..cantiknye. sis beli kt mana wp tu + stor bawah tangga tu mmng ada atau sis tambah

Hani said...

Hi suzanna tq ;)
WP tu beli kat kedai jual brg2 rumah.
Stor tu mmg tambah kemudian utk jadikan stor. Kos dalam 2.5k tu dah lama 2012 rasanya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...