Friday, January 9, 2015

From my kitchen; throwback :)

Bertemu kembali dalam rancangan mari memasak bersama kakton hehe :)
lama jugak takde update gambau makanan kan? nampak macam dah lama I tak masak. masak jugak cuma mood nak update tu ke laut sket. tambah pulak 2 minggu lepas emosi mencengkam jiwa. emosi kerana BANJIR!

Serius, cik abe kalo time makan mulalah sebut "apalah agaknya yang abah makan skang ni?" gituuu .. so ko sebagai isteri tak ke tergamak nak makan sedap-sedap sedangkan pak mertua tak tau nasib cemana kat kampung sana tu. adoiiii sengsara betul bila diingat. yelah, bila emosi menganggu ni, abis semua benda terganggu jugak. pantang disentuh confirm berderai jiwa. pasal makan pun boleh jadi isu sensitif. 

cik abe memang seorang yang sensitif, penuh emosi. serius. so I kena ikut rentaknya. 2 minggu isu banjir, 2 minggu jugaklah I menahan perasaan. tu pasal masak pun apa yang ada je la. nak beria memang takde. tapi macam biasa takdenya beria sebab I ni masak simple je pun hehehe :)

malam tadi I masak sup ikan merah. teringin pulak tekak sebab nampak kat timeline fb. haaaa tu la masalahnya, asal nampak mulalah teringin. terpaksalah carik juga si merah ni. dah la mahal gilerrr RM30.00/KG huwaaaaaaa I amik sebelah jer RM15.00 hahahaha :)

wellll memang sedappp hahaha matiklah puji diri sendiri hahaha :) korang guna je sup ikan adabi tu memang sedap. sap sap soiii siapp :)


nih masakan lastweek. simple. gulai ikan siakap. dah 2 kali masak memang sedap. isinya lemak-lemak then lembut. 


yang ni lagilah simple. tutup mata pun boleh masak hehe ;) sambal sardin dan goreng salmon. Alya memang suka salmon, ikan feveret. beli sampai 8 ketul then goreng 2-3 kali. salmon ni salah satu sumber omega3.


yang ni tatau nape tekak teringin nak makan mangga muda. mengandung ke? hahaha no no noooo :) cicah dengan cili kicap buat pedas2. pastu goreng kangkung buh belacan then ikan kembung kecik-kecik tu pun goreng. settle. tambah jugak 2 pinggan memasing. hehe :)


hari ni mikir jugak nak masak apa. tengah kenyang ni takleh pikir kot hahaha tunggu petang sket baru datang idea sambil gi jalan-jalan ke blog masakan :)

2 comments:

wa said...

Rajinnya masak..ikan masin tu yang menambah selera makan tu hehehe

Hani said...

Hi Wa :)
Rajin ni ikut mood jugak hehehe kadang tak sempat.

Ye rumah Hani memang ada stok ikan masin, budu, cencalok. pembuka selera makan hehe. petai pun suka jugak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...