Assalam.
Esok Sabtu, Awal Muharram permulaan tahun hijrah yang baru 1436. semoga tahun baru ini memberi permulaan yang lebih baik untuk umat Islam khususnya.
esok, tatau nak ke mana. takdak plan lagi. esok asben cuti yeayyy tapi takde idea nak ke mana tambah-tambah musim hujan ni. tak syok berjalan dalam hujan, sejuk hehe. alangkan tekak ni asiklah merindu sotong goreng tepung, terbayang-bayang seafood kat Alai Melaka huhu. mesti ramai orang time cuti ni kan?
so Selasa lepas, balik kerja terus carik sotong. terliur sangat dah niiiii .. jumpa sotong besar RM18/kg so amik 2 ekor. ni nak try je dulu. kalo menjadik lain kali boleh buat lagi hehe. 2 ekor sotong besar memang dapat 1 bekas aiskrim tu, memang besar. puas hati. 2 ekor tu dalam RM11.50 jer. so beli tepung beras, tepung jagung, tepung gandum untuk persediaan menggoreng. berdebar hati ni time nak masak tu, takut tak menjadi hahaha drama sangatt :)
nak share cara paling simple tapi sedap sama macam kat kedai seafood tu.
1. tepung jagung, tepung gandum, tepung beras buh dalam bekas. dalam setengah cawan tiap jenis tepung tu. buh serbuk kunyit dan serbuk kari, garam.
2. pastu sebiji telur.
3. golekkan sotong yang siap dibersihkan dan dipotong tu ke dalam bekas telur tu then baru golekkan dalam bekas tepung tu pulak.
4. goreng dalam minyak yang panas. lebihkan minyak supaya garing dan rangup.
banyak kan dapat dari 2 ekor sotong.
yeayyy nih diaaaa .. rangup dan sedap dimakan begitu sajaaaa. sos lupa nak buat ahahahha sebab excited sangat nak makan. asben kata "bolehlah" eleh malu la tu nak puji sama sedap macam kat kedai kan bang hehe
puas hati makan. kalo kat kedai ni koman-koman RM30.00 ni kena bayar nihh hehe.
oh ya malam tu buat sup ayam jugak. senang nak bagi Aryan makan sekali. hujan-hujan ni sedap ajer makan sup kan :)
No comments:
Post a Comment