Wednesday, July 2, 2014

Ramadhan ke 3: Ayam percik

Salam Ramadhan.

Hari ini hari ke 4 berpuasa. Alhamdulillah masih berkesempatan memasak untuk keluarga kecil saya nih.
semalam pagi-pagi dah berangan nak buat ayam percik. special untuk asben hehe. yelah, dia mesti teringin nak makan makanan yang biasa dimakan di kampung halamannya. antaranya ayam percik. so sempat menyalin resipi dari kakak di ofis. tq kak mislina hehe :)

1st time buat. nak kata susah tu tidaklah cuma risaukan rasanya nanti. tambah-tambah dalam bulan puasa ni kan takut terlebih asam keping ke garam ke. so ikut bulat-bulat resipi yang kak mislina bagi.

ni kali kedua guna magic pan. memang serbaguna serta memudahkan semua kerja dengan magic pan ni. tak rugi beli :)

ni ayam setengah ekor yang dipotong 4. kalo nak lagi cantik, pegi beli bahagian peha saja hehehe.
perap dengan halia, bawang merah dan serai yang diblender halus.


sementara tunggu ayam dibakar, kita boleh masak kuah. bahannya pun dari bahan yang digunakan untuk perapan tadi. halia, bawang merah, serai tambah cili kering dan asam keping serta gula secukup rasa. jangan lupa santan. masakkan perlahan-lahan di atas api. masak hingga pekat. kalo ditengok macam lebih kurang kuah kacang satay or nasi himpit tu jer kann.


nih ayam dah masak. nampak cun pulak hehe :))


tadaaaaaa ayam dah siap dibakar then bubuh kuah. nak cantik silalah golek-golekkan dalam pinggan tu. sangat mudah rupanya. then asben kata sedapppp hehe kembang jugak kakton semalam hehehe


okay sesapa nak try silalah amik resipi sempoi kakton tu. dah tulis siap2 hehe. memang seronok mencuba then resipi menjadi Alhamdulillah. confirm asben uolsss pun suka :)

hari ni tatau nak masak apa. uolss masak apa?? 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...