Thursday, July 3, 2014

Ramadhan ke 4; ikan merah masak tempoyak

Assalam.
Petang-petang gini mata layu je kann. masa solat zuhur, kena pulak aircond wahh dinginnya rasa nak sambung baring je dalam surau hahaha. alangkan dalam surau kat ofis cuba kat rumah confirm sambung tido hahaa.
dah petang-petang ni mulalah kepala dok mikir nak masak apa hari ni?? korang kalo singgah blog Hani ni bertabah je la blog jual kain baju dah bertukar jadi blog mak-mak semula hahahaha. bisnes tetap on cuma minggu ni belum mulakan lagi. just jual apa yang ada je hehehe kita rest dulu ye. insyaallah by nextweek baru start bisnes. tapi online still on dont worry. sape nak order t shirt frozen ke cotton ke jubah atau apa saja meh la order :)

semalam masak ikan merah ngan tempoyak. teringat-ingat menu ni so balik semalam terus singgah kedai aceh tu beli ikan merah ni. sekor rm16.00 bertabah je laaaa hehe. 

nak masak ni mudah jer. serius. bahan pun tak banyak. takde level 1 level 2 yang peningkan kepala anda nanti hehe.

bahan-bahan:

1. cili api
2. kunyit hidup
3. santan
4. seekor ikan. tak kisah ikan apa tapi yg sedapnya ikan merah atau jenahak. ikan kerisi pon sedap gak ehh suka hati korang la nak guna ikan apa. ikan paus je tak boleh. 
4. tempoyak secukup rasa.

cara memasaknya: 

1. masukkan cili api yang dah siap ditumbuk dengan kunyit dan garam ke dalam periuk. santan pun tuangkan sekali. agak-agak dah naik minyak masukkan tempoyak 3 sudu besar. I guna sudu nasi yang besar tu hehe. kacau perlahan-lahan biar sekata jangan ada ketul-ketul. masa ni boleh letak asam keping sket. pastu buh gula 1 sudu. kacau perlahan. api tak perlu besar ye puan-puan.

2. masukkan ikan. tak perlu kacau tapi just monitor ikan sebati dengan kuah. api perlahan.

3. rasa-rasa ikan dah masak bolehlah tutup api. 

senang kan? masak sambil baring pon boleh hihihi


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...