Monday, July 7, 2014

7 years anniversary; 07.07.2014


Assalam. Ramadhan ke 9. 07.07.2014 

Alhamdulillah hari ni anniversary kami. 7 tahun genap perkahwinan kami.
7 tahun yang penuh momen-momen indah. suka duka semua ada. normallah bab sedih tu memang ada, bohong jika kata sentiasa bahagia sentiasa happy kann. bahagia pun begitu juga. balance.
orang kata 5 tahun pertama ada dugaan dalam perkahwinan. mungkin benar. then 10 tahun pula dikatakan sudah stabil. mungkin benar jugak. tapi kalo 7 tahun ni bagaimana? 

Hani dan suami antara pasangan yang masih di awal-awal fasa perkahwinan. banyak perkara yang kami masih belajar. banyak fasa yang harus dilalui namun 7 tahun ini merupakan tahun penuh pengalaman.
nak cerita panjang pun tak reti tapi Hani suka nak share. ini pengalaman selama 7 tahun berkahwin. kita janganlah mencari kesempurnaan pasangan kita. sebab tiada manusia yang sempurna kecuali Allah swt. tetapi kita boleh cuba memahami pasangan kita. cuba faham apa yang dia tak suka, apa yang dia suka. mengenali asben Hani, dia bukan seorang yang romantik. jadi Hani jarang berangan mengimpikan yang indah-indah contohnya konon asben nak kirim bunga sempena birthday ke anniversary ke. takyahlah berangan memang takkan dapat hehe. tapi asben bagi mini garden kat rumah. cakap je nak bunga apa semua ada hehe. rak besi untuk bunga pun dia buatkan. ko ada dapat rak besi hadiah anniversary? takde kan?? hahahah then jambangan bunga silalah tolak keluar list hehe. pastu berangan jugak konon asben belikan barang kemas contoh Pandora ke. sorry naik lorry takde de dia nak belikan. dia cakap Pandora takde value, nah amik duit gi beli gelang or rantai emas. gitu. padahal kita berangan dia bagi suprise Pandora kat kita ambil tutup2 mata. konon. mana feeling pegi beli sendiri kann?? ehemm 

tu antara contoh asben I bukan jenis romantik. so I ni sebagai isteri cuba memahami dia bukan jenis romantik. takyah nak berangan macam-macam. terimalah seadanya. kita beli la sendiri dari sakit hati hahaa.
sabar. ye perkahwinan memerlukan kesabaran yang sangat tinggi. awal perkahwinan memang kalo bergaduh confirm pinggan melayang kalo tak sabar. masuk tahun ke 7, umur pun dah tua nak marah-marah kang naik darah tinggi plak, so baik kita cool. relaks. cari jalan penyelesaian sambil urut-urut dada hahahaha.

7 tahun perkahwinan. dari apartment ke rumah teres. rasanya antara peningkatan yang baik. kiranya kami antara pasangan yang dikurniakan rezeki untuk memiliki kediaman yang sangat selesa jika dibandingkan dengan pasangan yang masih belum punya rumah Alhamdulillah. syukur atas rezeki untuk keluarga kecil kami. anak-anak pun dah membesar. dari segi kewangan insyallah semakin stabil. cuma badan je tak kurus-kurus acanerr? bahagia kot hahaha.

I nak tulis panjang2 pun tak reti tapi 7 tahun perkahwinan ini Alhamdulillah we went well. bersyukur dikurniakan suami yang sabar, rajin bekerja, bijak uruskan kewangan keluarga. dan I sebagai isteri sentiasa mencuba menjadi isteri dan ibu yang terbaik. 

bab makanan, jika asben still menyukai makanan negeri dia, kita sebagai isteri cubalah masak makanan tersebut. mesti asben happy mesti makan pun bertambah2. kalo kita ni tak suka budu well its ok, just hidangkan untuk suami yang penting. kita jamahlah sket amik ati asben. tu contoh je. contoh kebahagiaan walau hanya budu hehehe :)

then berkenaan kewangan, insyallah betul jika dikatakan rezeki anak-anak rezeki keluarga. awal-awal perkahwinan mungkin kita belum reti nak adjust kewangan. duit asben duit dia. duit kita duit kita. so masa ni barulah asben terasa duit dia semakin berkurangan sebab dah kawen kena bayar rumah bayar kereta then duit belanja dapur. belum kira duit astro, api dan air. Indah Water pon nak kena bayar gak walau hanya 48 jer untuk 6 bulan. haaa tengokkk asben pun mula garu kepala. before kawen gaji 3000 hanya guna sendiri. suka hati nak bayar apa tapi dah kawen haaa semua tanggungjawab suami. tetapi kita sebagai isteri takkan sampai hati tengok asben pening kepala kan? sekurang-kurangnya isteri boleh je beli barang-barang dapur membantu asben kan. I rasa tak salah bantu asben jika isteri ada gaji yang mencukupi. ramai yang kata duit ni punca masalah rumahtangga. yes betul. sangat betul. tetapi jika suami isteri saling bantu-membantu insyallah masalah duit takkan timbul tetapi asben tu janganlah amik kesempatan dalam kebaikan isteri kan? tu pendapat I la selama 7 tahun kami kawen ni. cuba berbincang bab kewangan, cara menguruskan perbelanjaan rumah. benda ni kami letakkan priority. sangat penting. kalo tak berjaya menguruskan kewangan, itu yang buat memasing pening kepala then bergaduh sakan. insyallah berbincang, buka buku kira mana yang penting yang harus dibayar. uruskan ini dahulu baru boleh cerita benda lain. selain dari bantu bab beli barang-barang dapur I okay aje bab beli barang anak2 macam diapers, susu or pakaian. kadang-kadang asben refund duit yang I gunakan. tapi I rasa bab ni depends pada kita sebab kita yang nak tengok anak-anak bergaya comel dengan baju baru so silalah shopping tanpa rasa bersalah hehehe. asalkan tidak membazir okay aje. apa lagi ye? pendek kata memang suami isteri boleh saling membantu saling share berkaitan dengan kewangan rumahtangga.

kepercayaan. yang ini pun salah-satu faktor penting. kepercayaan-cemburu. bab cemburu ni kalo I tolak tepi sebab I ni gemuk bukan comel pun. asben nak cemburu apanya hehehe. tapi kalo asben tu no comment hehe. maybe kalo hensem macam adi putra kena simpan dalam rumah je la kot wahhh gitu. nampak sangat daku ni jenis cemburu gak hahaha.

lagi nak share apa ye? anak-anak? 7 tahun kawen 2 orang anak - Alya dan Aryan. anugerah terindah dariNya buat kami berdua. selebihnya kami serahkan kepadaNya. paling penting kami berusaha memberikan yang terbaik untuk mereka berdua dari segi ilmu agama dan pendidikan.

okay, rasanya tu je la kot yang boleh I share sini. just sharing apa yang I rasa sepanjang 7 tahun berkahwin. Alhamdulillah atas nikmatNya ini & moga perkahwinan ini sentiasa diberkati dan dirahmatiNya :) Insyallah.

4 comments:

wa said...

Happy Anniversary buat hani n hubby...memang banyak cabaran dalam rumahtangga kan...terpulanglah pada kita cammana nak laluinya..memang kena banyak bersabar..:-) apapun,moga bahagia kehujung nyawa..:-)

Hani said...

Tq Wa insyallah :)

:|: TinTa Kibod :|: said...

Happy Anniversary uols..
aku suka ko bebel bab kewangan tu...
sebab tak berkira mcm aku!
ahahahaha...
ok aku nk mtk izin petik bebelan ko tu eh..kikiki...

Hani said...

tq ayu :)
hehehehe aku tulis dari pengalaman hehehe
sila silaaa boleh ajer.

selamat berpuasa ayu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...