Tuesday, October 19, 2010

Kuih tradisional ..

Haii .. tak abis lagi kisah balik kampong lastweek. baliknya 2 hari tapi macam 10 hari hehehe. seronok balik kampong ni. dah la skang kat SA tengah panas kedengkung. malam-malam kena bukak kipas sampai full. nak pasang ekon rasa kedekut plaks hihihi. tapi balik kampong sejuk ya amatt. nak mandi gigil-gigil. tido kena pakai selimot tebal, kalo nipis memang bengkok badan. sejukkk ..

lepas makan tengahari, mak kata nak buat wajik sirat atau daun kesirat. ni yang dorang pangge la. tatau la tempat lain nama apa. lebih kurang macam dodol/penganan tapi lebih mudah dan cepat siap. bahan-bahan pon lebih kurang dodol gak; santan, gula anau, gula pasir, beras pulut. senang, simple tapi sedap. sebab aku mana suka dodol, manis. dah tu liat. memang sukakan daun sirat ni since kecik lagi. sedappp .. korang pernah rasa ke?

jom tengok apa ke ghupernya daun sirat aka wajik kesirat nih ..


dah siap masakkk .. kena bubuh lam plastik cepat-cepat tapi takyah ikat. makan panas-panas lagilah sedap. terasa-rasa tepung yang macam mata ikan tu. fuhhh ..

ni dah bubuh lam plastik, tinggal nak angkut balik sini jer ekekeke ..
  

kejap jer dah masak. memang senang. cuma yang penting kena jaga api dan kena kacau perlahan jangan bagi tepung tu bergumpal atau tak hancur. lebih kurang la. memang sedap kuih tradisional yang ni sebab simple dan mudah dibuat. kalo dodol mau 7-8 jam baru nak masak kan. sakit pinggang kalo mengacaunya. yang daun kesirat ni mudah ya amatt. nak masak ataih dapo gas pon boleh jer.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...