Wednesday, September 14, 2016

From my kitchen; aglio seafood


Herm bila cuti dok rumah memang membelek henpon. Tak FB bukak Instagram pastu google pastu mulalah terliur tengok menu masing-masing hahaha :) pastu mula teringin nak buat. 

Lagipun kalo tak masak kang ada 2 orang budak yang tengah membesar ni asik lalu-lalang masuk dapo. Kejap bukak esbok kejap bukak kabinet kejap tengok rak pantry haha :) naik rimas mama huhuhu. Aryan macam biasa dialog dia "saya lapar mama" atau "perut saya kecik mama" hahaha

Salah satunya ni la dia aglio seafood. Terus pegi godek-godek esbok yang ada lala ajer, belasahlah. Udang takde takpe dimaafkan haha ..

Cara-cara memasaknya senang ya amattt. Sangat mudah dan ringkas. 

Bahan-bahan;-

1. Angel hair
2. Cendawan dalam tin
3. Lala/udang/kepah asalkan seafood. Kalo daging dikira bukan seafood dah hehee
4. Bawang putih 6-7 biji
5. Olive oil
6. Kiub pati ayam Knorrs. Brands lain pun boleh.
7. Chili flakes.

Cara memasaknya;-

1. Rebus angel hair.
2. Cincang bawang putih. Lagi banyak lagi bagus.
3. Sediakan seafood.
4. Tumis bawang putih dengan olive oil. Pastu masukkan kiub pati ayam. Masukkan chili flakes ikut suka nak pedas letak banyak.
5. Masukkan seafood. Biarkan masak pastu masukkan cendawan.
6. Masukkan angel hair. Gaul hingga sebati.
7. Sedia untuk dihidangkan.

Kalo suka bolehlah letak parmesan cheese tapi I diet so takyahlah nak bercheese bagai ni hehe :)



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...