Monday, September 7, 2015

From my kitchen; Petai

Assalamualaikum semua yang sudi singgah sini :)
Lama tak update. Kadang2 baru nak menaip ada keje kena siapkan so dah tertinggal blog pastu lupa. Maklum la dah makin berumur ni memang pelupa kot hehe.

Banyak nak cerita tapi tatau nak mula dengan yang mana satu. Cerita balik kampung masa cuti Merdeka lastweek pun tak sempat nak karang hehe tapi macam biasa kalo balik kampung ofkos la citer pasal masakan emak. Gitu.

Okay, since balik dari kampung bawak bekalan ulam petai yang segar-segar, mata petai yang besar-besar waaaa excited nak buat sambal petai. Teringin nak goreng ikan bilis pastu buh petai. Sambal bilis petai versi simple tapi sedap sampai menjilat pinggan. Yang ni simple je bukan macam sambal ikan bilis buh cili kering tu yang ni buh cili api jer. Buat pedas-pedas pastu makan dengan nasi panas ya Allah sedapnyaaa :)

Pastu ada balance petai lagi so buat masak sambal sotong buh petai. Yang ni confirm menjilat kuali kat dapur tuu huwaaa sedapp sangat. 


Sambal sotong buh petai. Korang try la, memang sedap. Biasanya sambal udang kan? Kali ni try sotong pulak puan-puan. I dah biasa buat sambal sotong ni, memang sedap. Hubby cakap lagi sedap makan dengan nasi lemak tapi sorry la bila masa nak buat nasi lemak tengah2 malam ni bang? makan je la dengan nasi putih pun 2 kali tambah kan hehe :)

Yang ni just guna bawang besar dan cili kering. Blend sekali. Tumiskan dalam minyak sederhana banyak pastu buh sket belacan wallaaaa nyummiehhh :) tak perlu bawang putih tau.  Halia kalo nak letak buh la sket. Kan simple je resipi tapi rasanya confirm sedap. 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...