Tuesday, March 3, 2015

From my kitchen; Oven Butterfly okay tak??

Assalamualaikum

Office masih lengang. Masih ada yang bercuti, amboi. I dah siapkan kerja pastu mulalah gatal tangan klik sana klik sini. Pastu telan-telan ailio tengok blog masakan hehehehe :) Pastu tetiba datang keinginan memuncak wahhh giteww :) keinginan nak beli oven. I takde oven. Masa buat kitchen cabinet dulu, hubby ada tanya nak buat ke tidak built-in oven tapi terpaksa pendamkan saja, tak payah sebab dapur sempit. Kitchen cabinet skang hanya berukuran 8'x8' sahaja. 8 kaki je. Kecik sangat nak buat built-in  oven so buat kitchen cabinet sahaja. 

Plan nak renovate dapur kat bahagian belakang, barulah buat built-in oven cabinet. Tapi ntah bila nak buat tatau lew, tunggu duit jatuh tang langit kot hahahaha :)

So okay takpe, I tak kisah sangat sebab memang I ni tak reti nak baking-baking. Dulu memang tak minat. Masak I okay je tapi buat kek or kuih I surrender. Sebab I tak suka buat keje step by step. Step 1 hancurkan tut step 2 kisar tut step 3 mixer telur step 4 I dah pingsannnnnnnn :)

Tapi sejak tengok cupcakes yang comel-comel, pastu kek yang cantik-cantik dideko wahhh terus jatuh cinta terus plan nak buat kek 8 tingkat hahahahha :) overr :))

Ni tengah berkenan dengan oven Butterfly. Dulu-dulu mak memang guna oven brand ni, yang hitam petak tu. Ingat tak?? Pastu yang bulat ada cermin tengah2 tu. Ingat tak??? haaaa yang tu laaa .. jadi je kek dia. Selalu mak buat butter cake. Tu kira hebat dah tu hehehe :). Ni over Butterfly zaman moden - 20 liter baru berapa je harganya. Korang rasa-rasa okay tak beli ni? Yelah beginner kan?? Beli yang mahal-mahal kang jadi gajah putih takut kena campak belakang rumah plak kangg hahaha :)


Dah berangan nak buat cupcake yang comel-comel ni ngan Alya. Dia pun ada jugak sebut-sebut nak buat kek. Pengaruh tv jugak ni hahaha :) 

Comel kann? Awwwww sweet



Alorrr sweet sangatt nihh :) kencing manisss kang haha :)


Awww ada strawberri plakss lagilah sweet hehe :)


Coklat wajib buat sebab I kan penggemar coklat. Comel sangat nihh 


Alolololo pastel color pulakkkk :) suka sukaaaa nak buat


Wahh siap ada cara-cara. Macam senang je nak buat hehehe pastu kalo tangan pengko acanerrr??



Wahh ada tema FROZEN comel plaks tu. Ok ok jom buat


Tapi kalo tak jadi camneeeee??? ngeeeeeeeee


Euwwwww sape nak makan kang????? 


Uewwwwwww *pitamm*



Okay-okay kita kena cuba dulu. Tak cuba tak tau kannn :) tapi benda pertama kena beli is OVEN. Okay bye nak gi survey oven dulu.

Bye *excited ni nak buat cupcake*

2 comments:

:|: TinTa Kibod :|: said...

ko beli je tepung mix sesiap...tinggal campo je...inshaAllah menjadik kalau setakat nak buat cupcake/muffin tuh...

cap apa pun ok, butterfly mmg legend hehehe...yg penting nt ko kena memahami oven tu nanti...part suhu yg penting..stp oven tak sama suhu masa bakar kek...

gudluck! hehehe

SYANI said...

Saya pun pakai oven Butterfly. So far ok je..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...