Thursday, April 7, 2011

Ikan semilang salai masak cili api ..

Salammm .. kembali ke hari yang normal setelah bersusun entry citer Bandung. naik pitam plak mengarang hikayat keletong orang hahaha. so skang kita cuba cari citer lain plak. Bandung; mode berangan jer! hihihi ..

okies, nak citer pasal makanan kampong. selalunya kalo balik kampong Hani di K Pilah, memang masakan feveret satu ajer. bukan tipu memang kenyataan. ada juga masakan lain Hani suka tapi yang ni nombor wahid hehe. dah jadi habit. tiap kali balik confirm gi pasar cari ikan semilang atau orang panggil keli. mak memang dah faham sangat-sangat peel anak pompuannya ni. kadang-kadang mak dah beli siap-siap ikan ni bila tau Hani nak balik kampong. rindunya kat mak tetiba kalo citer pasal makanan ni ..

before ke Bandung minggu lepas, Hani sempat balik ke sana. yelah, nak jalan jauh kenalah jumpa mak dulu minta doa restu kan? ada orang rasa macam mengadanya bukan jauh mana pegi pon tapi Hani memang begini dari dulu lagi. walau ke mana langkah, dekat atau jauh memang akan jumpa mak dulu. sayang mak ..

hemm citer pasal masakan ni. ni ikan yang dah siap di salai. salai guna kayu api ok bukan atas dapo macam aku selalu buat. abih kat sini takkan nak bakar asap-asap bagai mau kena komplen orang bawak pistol kang hihi tunggu le rumah bertanah siap baru bleh buat salai bagai ni hihi


dah siap salai ni tangan gatal je nak mencuit. confirm seketul masuk mulut. sedap wehhhh .. rasa lemak dagingnya. makan camni kira kurang kolesterol la sebab dah disalai kan. salai ni amik masa juga sebab guna bara api bukan api marak kang hangus plak. biarkan kayu api berbara jer baru letak ikan ni atas penyalai besi tu. biarkan dalam 40 minit lebih kurang. kalo dah kuar minyak and warna keemasan kira hebatlah tu, boleh angkat dah.

pastu masukkan santan, cili api (kunyit, garam) dalam periuk, jangan masak dalam kuali nanti ikan hancur. ni petua mak Hani le. and bila kuah dah menggelegak, baru masukkan ikan. biarkan dalam 10 minit baru masukkan belimbing. selain belimbing, boleh juga campurkan buah kundang, rambai atau pucuk ubi. lebih sedap kalo ada terung asam. fuh memang confirm meletup. terbaik you ..


then, masak. memang senang dan sempoi je kan? takyah guna method 1 method 2 hahahhaha campak je lam periuk tu. fuh tak sabar nak makan.


jemput cuci mata hihi

1 comment:

ammi said...

waaaa.terliurnya....MIL akak pun selalu masakkan kami kalau kami balik palong

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...