Monday, June 14, 2010

Alya; yang makin keletah ..


Oh lalalalaa .. anak dara daku sudah besorrr .. kepandaian pon sudah pelbagai. maksud daku, pandai di usia dia yang baru setahun 8 bulan itu ler. kang pandai macam budak derjah satu ajaib pulak kang ekekeke .. bila tengok Alya semakin besar ni, ramai jugak yang berani bertanya bila nak menambah ahli keluarga. oh, daku terus jawab; bukan sekarang! tunggu Alya pandai masak nasik dulu baru mama fikir adik kamu hihihihi ..

"one two three" memang sudah acapkali dibilang dengan jari. ABC plak kadang2 macam clear bunyik "A" tapi kadang2 macam bunyik "air" eekeke .. tapi sudah boleh bezakan "bird" dengan "bag" .. ari tu asal nampak "bird" dibantai sebot "bag" ekkee .. takpelah nak, janji kamu faham apa yang kamu lihat kann .. then, sudah faham bila diminta on or off kan suis. tapi itulah, bila dah pandai ni, yang tak disuruh pon dia buat memang aku hangen je tetengah tido kat medium room dibantainya off kan suis kipas .. uwaaaa .. kepanasan acik ..
hemm bab makan pula, Alya dah tunjuk dia tak suka chicken. skang more prefer to fish. salmon sudah tentunya feveret tapi dia kalo nampak ikan, manjang jer sebot "dolphin". ntah bila mamanya bela dolphin tak tau ler. hik hik hik. then pantang nampak vitamin dia, satu hari mau dekat 10 bijik kalo tak disorok. manjang ler nak menunjuk atas fridge, tau-tau jer dia mama letak ataih tu.

mildstone lain; menjahanamkan segala toys yang kecik2. pantang nampak memang dia jahanamkan then pandai masukkan dalam plastik sampah. pastu suka meletak segala jenis barang dalam sinki konon nak membasuh la tu. tu blom kira dia bersila lam bilik air nak basuh spentot mama dia adoiiii ..

bercakap tu biasalah sepatah2 jer tak lancar pon lagi. bahasa urdu dia lancar la ekeke .. then bijak la sangat bukak drawer ngan wardrobe skang ni. abis segala kasut, baju dan barang2 lama dia punggah. skang mama dah guna kuasa veto@rotan untuk suh dia kemas semula. buat masa ni dia takut ler ngan rotan bulu ayam and lintang-pukang berkemas balik. hemmm .. memang kena kuat mental kita bila berdepan dengan budak tecit camni. tambah2 pula bila dia tak reti duduk diam. adehhh .. letih acik!

okeh sekian citer Alya minggu ini.

4 comments:

Donny Ien said...
This comment has been removed by the author.
donnyien said...

Hi Hani,
salam.Semoga anak sihat selalu.cutenya...i follow

ayah,ummi, farish said...

dah besar dah dia..samalah cam farish...bahasa german x hbs2..bila dia tahu satu bahasa tu..tu jer lah yg dia ulang2 byk kali

Tasbih Alam said...

Salam..

Setelah sekian lama saya membelajari bagaimana untuk menjadi seorang blogger.. Kini telah sampai masanya untuk membina rangkaian bersama blogger hebat yang lain. Serta mempelajari lebih banyak lagi bagaimana untuk menjadi blogger yang hebat seperti anda.

Semoga kita dapat kunjung mengunjung antara satu sama lain untuk mengeratkan silahtulrahim antara kita dan blogger² yang lain..

Sesungguhnya hunjung jari yang menekan papan kekunci adalah lebih hebat dari apa juga senjata yang ada di muka bumi ini. dan Semoga kita sama-sama mendapat menafaat daripadanya..
Insya Allah

Salam ukhwah…
http://tasbih-alam.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...